Андрій | 2020-09-03 00:05:46

Вживання полівітамінів та мумійо (одна таблетка того й того на добу) - причина часткової блокади?

Добрий день. Мені 29 років, рік тому я для зміцнення організму вживав полівітаміни "Квадевіт", одна таблетка на добу, але разом з тим я ще по дурості (хотів почуватись ще бадьорішим) почав вживати також по одній таблетці мумійо на добу (тобто сумісно приймав ці препарати, але інтервал між ними брав великий, ранок і вечір, наприклад). Орієнтовна кількість днів, протягом яких відбувався саме комбінований прийом двох препаратів (до цього полівітаміни приймались самостійно) - до одного тижня. Тоді ж рік тому для вступу на роботу пройшов ЕКГ - там в мене знайшли часткову блокаду лівої ножки пучка Гісса (точно не пам'ятаю опис, але головне що блокада часткова, і саме ліва ніжка). Це порушення не було зафіксоване на попередніх подібних обстеженнях протягом мого життя - була повна норма всіх параметрів. Питання: на вашу думку, чи є факт вживання цих двох препаратів сумісно причиною виявлених порушень на кардіограмі? Я підозрюю гіперкаліємію, яка виникла від вживання мумійо та полівітамінного комплексу. Таблетка мумійо важить приблизно 0,2 г, тобто 2000 мг. В таблетці "Квадевіту" міститься 10,5 міліграмів калію. Чи могли оці 2010,5 міліграмів калію (умовно кажучи максимум, бо в складі мумійо міститься не лише калій, а й інші елементи), які я додатково вживав кожен день призвести до порушення провідності в цій лівій гілці пучка Гісса? Буду дуже вдячний за відповідь. Гадаю, що ця інформація буде корисна не лише мені.

Ответы врачей 1

20
 Стародуб Юрий Сергеевич
Стародуб Юрий Сергеевич
кардиолог, анестезиолог, кардиохирург
*
Изображение будет видно только врачу, и не будет показано пользователям сайта на страницах консультаций. * Ваш е-мейл конфиденциален и не будет доступен другим пользователям
Адрес: ДУ «НИССХ им. Н.М. Амосова», 9:00 – 14:00
Телефон: тел.: +38-050-215-13-11
Доброго дня. Ні, дані препарати не могли призвести до даної блокади. Раджу Вам показати одному спеціалістові всі наявні кардіограми. Можливо, у Вас і раніше була блокада лівої ніжки, просто її не фіксували, або не надавали значення, оскільки це зовсім незначне порушення провідності. В будь-якому випадку, неповна блокада лівої ніжки пучка Гіса - не варта хвилювання.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.